Palmsuiker gebruik ik regelmatig in Aziatische gerechten, maar je kunt veel verschillende soorten kopen, in schijven, zoals borstplaat eruit ziet, korrels, vloeibaar bijvoorbeeld. Je kunt als je geen palmsuiker in huis hebt ook lichte basterdsuiker of donkere basterdsuiker gebruiken om het gerecht de gewenste zoetheid te geven, maar palmsuiker smaakt echt wel anders dan suiker dus voorkeur is altijd om de juiste palmsuiker te gebruiken. In mijn gerechten gebruik ik meestal de lichte en donkere harde schijfjes. zie foto. Ze lossen makkelijk op en je kunt ze voor gebruik even fijnhakken.

Palmsuiker wordt uiteraard gewonnen uit palmbomen. Deze suiker smaak anders dan het geraffineerde suiker wat wij gewend zijn (witte fijne suiker, bastersuiker, lichtbruine en donkere basterd suiker).

Palmsuiker smaakt meer camarel/koffie achtig en wordt dus merendeel in veel Aziatische keukens gebruikt. Hoe donkerder de kleur hoe intenser de suiker smaakt naar caramel/koffie/gebrande suiker smaakt.

In Indonesiรซ noemen ze palmsuiker ook wel gula jawa. Deze is te krijgen in harde schijven zoals borstplaat eruit ziet, maar ook in korrels of vloeibaar, ik gebruik altijd de schijfjes. Ze worden veel in stoofschotels in Indonesiรซ zoals in bumbus, satehsaus en stoofgerechten zoals rendang gebruikt. Het geeft een heerlijke intense smaak aan het gerecht. In Thailand wordt vaker de lichtere versie gebruikt. Ook te verkrijgen in harde ronde schijfjes. Het voordeel van de lichtere versie is dat de kleur van de gerechten (green of massaman curry bijvoorbeeld) zijn kleur beter behoud. Maar de donkere palmsuiker geeft meer caramel en intensere smaak aan een gerecht en wordt dus vaker gebruikt in gerechten die al donker van kleur zijn.

Daarnaast is palmsuiker beter voor de gezondheid. Het is een natuurlijk en vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. Er zitten zoveel natuurlijke stoffen in, waaronder vitamines en mineralen, waardoor de opname in het bloed vrij traag is en de bloedsuikerspiegel niet zo hard stijgt als geraffineerde suiker.

In de Thaise curries die ik kook gebruik ik de lichte soort om de mooie groene of rode kleur van de curry te behouden, die kun je kopen bij de Aziatische winkel in zakken met ronde schijfjes erin. In de Indonesische keuken gebruik ik daarentegen de harde ook tevens borstplaat achtige Gula Jawa om de intense smaak het best tot zijn recht te laten komen. zie foto’s van de producten die bij een aziatische winkel te koop zijn.